Berdamai Dengan Diet : Melentur tabiat makan secara rahmah melalui Acceptance and Commitment Therapy (ACT) - Ayat Ibrahim (Puchong, Selangor : Ayat Binti Ibrahim, 2023)
Berdamai Diet "Kurangkan makan dan banyakkan bersenam." Nampak seperti dua formula mudah untuk turunkan berat badan. Eh, jika proses urus berat badan semudah itu, mengapa statistik obesiti semakin bertambah setiap tahun? Ramai yang berjaya turunkan berat badan melalui pelbagai pendekatan tetapi dapat kembali berat asal yang pernah hilang. Bahkan, ada yang berat badannya bertambah lebih banyak daripada asal. Adakah teknik berdiet yang salah? Buku ini bukan buku diet. Buku ini ditulis dengan pendekatan psikologi bagi melatih pembaca menggarap kemahiran, berhubung dengan elemen kejiwaaan secara lebih fleksibel. Buku ini menjemput pembaca untuk keluar daripada kitaran diet yang mencengkam jiwa, selanjutnya masuk ke dalam dunia kehidupan yang lebih bermakna.
Includes questions and exercises
Bibliography: pages 319-320
Keywords: Diet -- Psychological aspects; Muslims -- Dietary laws; Acceptance and commitment therapy