KELAWAR dan Penyakit Berjangkit - Nurul Azmawati Mohamed; Nor Azila Noh; Illina Ishak; Mohd. Dzulkhairi Mohd Rani; Wan Omar Abdullah; Shalinawati Ramli; Zarini Ismail; Noornajihan Jaafar (Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan : Penerbit USIM, Universiti Sains Islam Malaysia, 2019)
Buku ini merungkai fakta tentang kelawar, satu-satunya mamalia yang boleh terbang. Kewujudan kelawar penting untuk keseimbangan ekosistem kerana kelawar membantu proses pendebungaan dan memakan serangga perosak. Walau bagaimanapun, kelawar juga boleh menyumbang kepada tersebarnya penyakit dalam kalangan manusia dan haiwan lain. Antara penyakit berkaitan kelawar ialah Ebola, Marburg, ensefalitis Nipah dan SARS-Coronavirus. Topik-topik berkaitan kelawar dan penyakit berkaitan dikupas dengan bahasa mudah dan sesuai dibaca oleh segenap lapisan masyarakat. Semoga buku ini dapat memberi pendedahan tentang kelawar dan cara pencegahan penyakit bawaan kelawar.
Includes index
Bibliography : pages [103]-106
Keywords: Bats as carriers of disease; Communicable diseases; Government publications -- Malaysia